Sant Fructuós de Balenyà. Parròquia de Sant Josep

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Balenyà - Hostalets (Osona)


Interès: Aturar-se

Pícnic: No

Sant Fructuós de Balenyà. Parròquia de Sant Josep - imatge 1
altres

Descripció

L’església de Sant Fructuós de Balenyà és un temple que s’ha construït a parts. Dissenyada per l’arquitecte Josep Illa aquesta església es pot dir que cal destacar-ne tres trets fonamentals: l’altar major amb dos retaules a banda i banda del Sant; la torre del campanar, que va ser la primera ampliació important de la capella; i les arcades de la façana principal que guarneixen l’entrada. El Santuari no és de cap estil històric rellevant ja que ni tan sols té 200 anys o sigui que és relativament nova. Aquesta església és la que va substituir la de la Verge de l’Ajuda a l’hora de celebrar l’eucaristia diària i la principal del Diumenge. Adjunt al temple s’hi troba la casa del capellà.
historia

Informació històrica

L’església de Sant Josep, ara de Sant Fructuós, va ser construïda l’any 1877 en motiu de que l’antiga església, ara l’Ajuda quedava a aproximadament dos quilometres del poble i que per tant, els malalts i gent gran, no podien anar a missa i tampoc hi podien anar els dies de mal temps. El ferrer del poble Josep Vilar, els va cedir un camp de un extrem del carrer serrat per a fer-hi la capella, això va animar molt a la gent i després de obtenir el permís del bisbe, es va procedir a construir la nova capella, però aquesta emoció es va acabar juntament amb els diners ja que, a la meitat de la obra es varen quedar sense diners per acabar-la. Però al cap de un temps van demanar a un fill d’Hostalets que vivia a Barcelona diners per acabar la capella i així ho va fer, posant-hi molts diners i incentives i sobretot buscant més gent que pagués part de l’obra. La capella es va cobrir l’any 1879 i el senyor Josep Gallifa va dir que si la capella es dedicava a sant Josep, ell pagaria la imatge del Sant. Al segle XIX es van practicar tres ampliacions més, que són la del campanar, la de l’entrada de l’església alineada amb el campanar i la de la sagristia, deixant així poder fer un nou altar. Com a anècdota es podria comentar que l'arquitecte i constructor o director de l'obra era el conegut mestre de casos de Vic, Josep Illa, aquell de qui una relació de l'època en diu orgullosament arquitecte, bé que, tot i no tenir el títol, era un constructor de fama.
altres

Visions personals

És l’església més emprada per els vilatans de Balenyà però és molt més famosa i estimada el Santuari de la Verge de l’Ajuda. És l’església del poble i no per no ser un tresor històric s’ha de menysprear.

anterior tornar següent

-