Mas el Pla

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Balenyà - Hostalets (Osona)


Interès: Aturar-se

Pícnic: No

Mas el Pla - imatge 1
Mas el Pla - imatge 2
altres

Descripció

És una de les grans masies tradicionals de la Plana de Vic, el nom de Mas el Pla prové del nom d’un carrer de Vic en el qual els amos del mas hi tenien un casal. Es troba al mig de la plana entre els Hostalets de Balenyà i Tona. Es troba a la dreta de la carretera C-17 entre la Teuleria del Pla i la Bòbila. És un mas amb unes grans terres que s’extenen gairebé fins a Tona.. Té l’aspecte de la típica casa senyorial de pagès. Per una banda, la casa dels senyors; per l’altre la dels masovers. La casa principal presenta, a simple vista, tres plantes en les quals destaquen tres grans obertures i, al costat, amb unes dimensions més reduïdes hi ha la casa dels masovers. Tot i ser menys important a nivell de rang social, aquesta casa també té un gran valor històric i posseeix les mateixes característiques de la casa dels senyors.
historia

Informació històrica

El mas actual és una gran casa amb annexos. Té la part més antiga aixecada l’any 1566 per Pius Pla. L’any 1887 Domingo Puigrefagut i Desvilar va doblar la superfície del mas i sobre aquest sector, pels volts del 1920, Conrad Puigrefagut i Dou hi va aixecar una segona planta El mas Pla va perdre tot el seu arxiu familiar l’any 1936, tot i que el nom del mas es constati ja en els pergamins de Sant Llorenç del Munt amb un primer Petrus de Plano l’any 1185. El mas el Pla gaudia d’una bona propietat, no solament entorn seu sinó que també posseïa altres masos com el mas Viladecons, fet que li donava molt bon nom al mas i fet que va fer que a l’any 1877 el bisbe Colomer fes confirmacions al mas i que s’hi allotgés. Al mas hi van fer moltes ampliacions i fins i tot una capella. Tenir capella també ho podem considerar com un indicador de prosperitat econòmica, ja que només els masos més rics en tenen.
altres

Visions personals

Si hem cregut presentar-vos el Mas el Pla, és pel sol fet de ser una de les típiques cases de pagès que a més a més va tenir una època d’esplendor econòmica. Va ser una de les cases pairals més importants de la comarca.

anterior tornar següent

-