La Pista. Ajuntament de Balenyà

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Balenyà - Hostalets (Osona)


Interès: Visitar

Pícnic: No

La Pista. Ajuntament de Balenyà - imatge 1
La Pista. Ajuntament de Balenyà - imatge 2
altres

Descripció

L’edifici actual de la Pista és la seu de l’Ajuntament de Balenyà. Va ser dissenyat pel prestigiós arquitecte, ja traspassat, Enric Miralles, amb l’ajuda de Carme Pinós. És un edifici d’aires moderns, amb una estructura de ferro i formigó i d’unes dimensions considerables.
historia

Informació històrica

L’antiga Pista va ser l’edifici més popular de Balenyà des de la postguerra fins a finals de la dècada dels 80. Era un centre cívic d’allò més complet (segons diuen els que en van poder gaudir). En el seu recinte s'hi podia trobar un bar i espai per practicar diferents esports ("bolera", frontó de pilota basca, patinatge...). En aquesta pista, d'aquí ve l'origen del nom, és on va néixer un dels primers equips d’hoquei de la comarca. Es va començar a crear una pista nova coberta, però l’afició a l’hoquei va anar minvant i es va utilitzar la nova sala per a festes i revetlles. Aquí és on es va instal•lar també una pantalla de cinema. Aquest edifici es va convertir en el més estimat i preuat pels vilatans, però va anar caient en desús fins que l’Ajuntament, llavors presidit per Pere Fabré, en va realitzar la compra i el va aprofitar per encabir-hi diferents espais per a les entitats del poble, algunes aules de l’escola (ja que s’havia fet petita) i Ràdio Pista, que es va inaugurar aquell mateix any. L’Ajuntament va planejar remodelar l’edifici, però vistos els costos i les subvencions que es podien obtenir, va decidir enderrocar el vell i construir-ne un de nou en un altre solar del poble. El projecte va ser encarregat als arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós. Enric Miralles i Moya (Barcelona 1955- Sant Feliu de Codines 2000) és considerat un dels millors arquitectes catalans dels últims temps. Famós arreu del món, ha estat guardonat dues vegades amb el premi FAD. L’edifici va ser construït per a la funció de centre cívic, però en veure que no seria viable es va decidir instal•lar-hi les dependències municipals i aprofitar la sala polivalent per fer-hi actes festius o instal•lar-hi un rocòdrom.
altres

Visions personals

El cas de la Pista és un cas molt especial, ja que la gent del poble sembla que no valori aquest edifici tenint en compte que va ser dissenyat pel conegut Enric Miralles i, en canvi, la gent de fora, fins i tot japonesos, vénen a visitar-lo expressament.

anterior tornar següent

-