Creu de Missió

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Balenyà - Hostalets (Osona)


Interès: Mirar i passar

Pícnic: Sí

Creu de Missió - imatge 1
Creu de Missió - imatge 2
altres

Descripció

La creu de missió és una creu cristiana de ferro d’uns 120 cm d’altura situada a l’est del Santuari de l’Ajuda. Des d’un turó entre la C-17 i l’antiga N-152, les vistes de què gaudeix aquesta vella creu rovellada són excel•lents. Es veu des de lluny ja que un peu de pedra esglaonat ple de líquens i molses, l'eleva i la fa visible. És una zona seca i molt assolellada, amb quatre pins pinyers situats de costat que fan d’aquest racó un lloc molt característic. Al ser un punt elevat, podreu veure el poble, el Matagalls i tot el serrat de Fontderola.
historia

Informació històrica

La creu de Missió dels Hostalets de Balenyà és un clar exemple del fort sentiment religiós en l’època de postguerra. Va ser plantada en una de les primeres missions posteriors a la Guerra Civil, per tant calculem que devia ser als voltants de l’any 40. Igual que el seu fundador, Sant Antoni Maria Claret, els claretians (principalment) voltaven pels pobles fent missions de deu o onze dies per tal de fomentar la fe. En aquest cas, els claretians de Vic van ser els que la van dur a terme. Eren festes religioses populars on el plat fort era la missa del vespre. Les celebracions començaven al matí amb una processó i el rés del Rosari de l’Aurora, mentre que a la tarda era el torn de pregària de les dones que estaven soles a casa ja que els seus marits eren a la feina. Aquestes activitats es celebraven a diari durant els onze dies. La nostra creu va ser plantada l’últim dia per deixar constància dels actes i va ser forjada pel ferrer del poble: el mestre Vilar. Una anècdota a explicar d’aquest indret és el fet que un dia va ser arrencada per culpa d'alguna pràctica esotèrica. Sembla ser que va ser un ritual satànic, però des que va ser clavada novament no s’han tornat a produir més incidents d’aquest tipus.
altres

Visions personals

Aquesta creu potser no té gaire rellevància en les vides dels que hem nascut a finals del segle XX, però de ben segur que tots els que van viure la Guerra, quan la miren, recorden tot el que van ser aquells anys posteriors.

anterior tornar següent

-