Sant Andreu del Castell

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Tona (Osona)


Interès: Visitar

Horari: Demanar la clau a l'Ajuntament

Pícnic: Sí

Sant Andreu del Castell - imatge 1
Sant Andreu del Castell - imatge 2
altres

Descripció

Dedicada a Sant Andreu, es conserva molt millor que el Castell. És un edifici característic de l’arquitectura llombarda que ha estat datat de la primera meitat del s. XI. Té una sola nau capçada a l’est per un absis semicircular. La coberta de l’edifici és de llombardes, té tres finestres de doble esqueixada, una de les quals, tapada pel cos del campanar, no es pot veure des de l’exterior. La mateixa decoració de l’absis es repeteix als murs del nord, on s’alternen grups de dos arcs entre lesenes, i al del sud, agrupades en sèries de dos i tres, i que mostra també dues finestres de doble esqueixada. A la façana oest hi ha grups de dues arcuacions cegues entre lesenes que s’adapten a la forma de creu. El portal, de mig punt, és situat al mur sud, on també hi havia l’anterior portal però més desplaçat cap a ponent. A l’interior podem apreciar la volta de canó de forma irregular a causa dels murs , que estan doblats interiorment. La capella de l’esquerra de la nau ha estat coberta amb una volta apuntada, mentre que la capella de l’altra banda té una volta de creueria i, al costat, el campanar de torre de planta rectangular.
historia

Informació històrica

L’església es trobava dins l’antic terme del Castell de Tona i conserva encara les funcions parroquials, tot i que traslladades a un altre edifici al centre de Tona. Tant l’església com el Castell estan documentats del s. IX. L’església va ser construïda pels il•lustres barons Alavar, Prevere, Recared, Centuri, Bera, El•la i Gal•leni. Però des de llavors fins als anys 1025-1050 no tornem a tenir cap document que parli de l’església. Durant el s. XV a més de venerar a Sant Andreu s’hi veneraven els altars de Santa Creu i Sant Valentí. La seva situació dalt del turó féu que el culte s’anés traslladant cap al poble fins que a l’any 1723 es traslladaren els objectes de culte a Santa Maria del Barri, situada dins la vila de Tona, malgrat que a sant Andreu del Castell continuà conservant les funcions parroquials.
altres

Visions personals

L’església de Sant Andreu del castell és el major motiu per allargar la nostra ruta fins a Tona ja que, com l’Ajuda, és una obra d’art representativa del poble i no la podíem passar per alt. També creiem que és un molt bon lloc per descansar una mica i observar el poble des d’un angle privilegiat.

anterior tornar següent

-