Església de Santa Maria del Barri o Lurdes de Tona

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Tona (Osona)


Interès: Aturar-se

Horari: 9:30- 18:30h

Pícnic: Sí

Església de Santa Maria del Barri o Lurdes de Tona - imatge 1
Església de Santa Maria del Barri o Lurdes de Tona - imatge 2
altres

Descripció

Originàriament era una església d’una nau, però va ser profundament remodelada i actualment en té tres. De l’edifici original, només es conserva l’absis semicircular i el campanar. L’absis no és ornamentat; té, però, en un contrafort, un insòlit relleu que representa la figura d’un quadrúpede. Inicialment tenia tres finestres, però es van modificar després del terratrèmol de l’any 1425 i ara només n’hi resta una de doble esqueixada, descentrada, i indicis de les altres. El campanar té dos pisos. A la part inferior, s’hi veu alguna espitllera, mentre que al primer pis hi ha finestres biforades separades per una columneta amb el capitell esculturat. El pis de sobre té finestres de mig punt. A l’interior les tres naus estan sostingudes per pilars i arcs gòtics. L’absis és cobert per una volta de quart d’esfera, mitja cúpula que cobreix espais de planta semicircular emprada habitualment en els absis de les esglésies. Cal destacar una escenificació de la cova de Lurdes antigament darrere de l’altar major i que va estar retirada per exposar-la al museu municipal, el conjunt de columnes lobulades i claus de volta esculpides del seu interior que fan del conjunt una petita catedral gòtica d'estil tardà. És un edifici del s. XII.
historia

Informació històrica

L’església, situada dins el terme del castell de Tona, era sufragània de la de Sant Andreu del Castell i apareix documentada l’any 1011. Va ser refeta l’any 1073, i els seus fundadors van ser Miró Gotmar i la seva muller Eicolina. Durant el s. XV, els terratrèmols de l’any 1425 van malmetre l’edifici, que va haver de ser restaurat, en aquell segle eren patrons de l’església els cavallers de la família Barri o Desbarri que van acabar passant els seus drets als propietaris del mas Planell que els van conservar fins que al s. XVIII Santa Maria del Barri va fer d’església parroquial en substitució de la de Sant Andreu del castell. L’any 1904 va ser convertida en el santuari de la Mare de Déu de Lurda. Va ser restaurada l’any 1992 per la Generalitat de Catalunya.
altres

Visions personals

Un bonic indret als peus del turó del castell, apreciat per molts tonencs com en Joaquim Pratsobreroca que encara recorda l’aplec de la Rosa que encara té lloc cada Pasqua Granada, i molt bones estones; també és un indret molt escollit per celebrar-hi casaments. Un d’aquells llocs típics del poble, un racó molt acollidor en mig d’una zona urbanitzada.

anterior tornar següent

-