Torres modernistes

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Tona (Osona)


Interès: Aturar-se

Horari: Torre Simon (restaurant): dm.- dv. 13- 2/4 de 4

Pícnic: No

Torres modernistes - imatge 1
Torres modernistes - imatge 2
Torres modernistes - imatge 3
altres

Descripció

Són tres torres d’estil modernista. Igual que d’altres obres modernistes, són d’un estil caracteritzat pel predomini de les corbes sobre la recta, el seu ric i minuciós detallisme en la decoració tant interior com exterior, l’ús de motius vegetals, la asimetria, l’esteticisme refinat i el dinamisme de les formes. Però en aquestes torres no s’hi poden apreciar totes les característiques modernistes, ja que són unes torres d’una barreja d’influències modernistes, noucentistes i vieneses.
historia

Informació històrica

Joan Llussà havia fet diners com a comerciant aprofitant l’avinentesa de la primera Guerra Mundial, sobretot amb el transport marítim de la Guinea al port de Barcelona. Això li va permetre de construir diverses torres, que tal com hem esmentat, són una barreja d’influències modernistes, noucentistes i vieneses. El propietari de les torres va aprofitar la seva localització per a construir-hi una torre per buscar petroli. Es va començar a perforar abans de l’any 1940, es va perforar fins a 500 metres i s'hi va trobar gas. Les perforacions van durar uns set o vuit anys. Es creu que aquestes perforacions són les primeres d'aquest tipus fetes a Catalunya. Les torres Llussà i Simon van ser obres ideades per l’arquitecte modernista Francesc Guàrdia i Vidal (Barcelona 1880- 1940), gendre i col•laborador de Lluís Domènech i Muntaner. Ara en aquests moments totes les torres són habitades, i la torre Simon s’ha transformat en un restaurant d'alta cuina.
altres

Visions personals

Aquestes torres són un senyal de prosperitat a l'època per a Tona. Són una prova més que ens han arribat fins avui i que mostra que Tona va ser un punt distingit gràcies a les aigües sulfuroses. És per aquest motiu que no les podem deixar de banda, ja que en el present encara són molt importants i concretament una, la Torre Simon, que en l’actualitat és un restaurant de luxe bastant conegut.

anterior tornar següent

-