Santuari de la Verge de l'Ajuda

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Balenyà - Hostalets (Osona)


Interès: Visitar

Horari: Estiu: 8h - 21h / Hivern: 8h a 18h

Pícnic: Sí

Santuari de la Verge de l'Ajuda - imatge 1
Santuari de la Verge de l'Ajuda - imatge 2
altres

Descripció

El Santuari de la Verge de l'Ajuda, situat a 1,5 km a l'est de Balenyà, és el monument més estimat pels habitants de Balenyà. En aquesta bonica església hi podem trobar una barreja d'estils que s'han anat incorporant al llarg del temps. Hi podem veure mostres del romànic, en bona part del campanar o de la façana, gòtic en el pis de les campanes, barroc, modernisme en les pintures que decoren l';altar major... Aquesta barreja d'estils és deguda al fet que l'església s'ha anat completant al llarg de la història. Per tant, és un monument de gran interès per als visitants de la zona. La verge actual és la reconstrucció de l'antiga imatge destruïda pels francesos. Actualment tot el conjunt es troba en procés de restauració.
historia

Informació històrica

Encara que en l'actualitat ens sembli simplement un lloc de calma i placidesa als afores dels Hostalets, el Santuari de la Verge de l'Ajuda va ser en temps antics el nucli del municipi. Els entesos creuen que l'església ja devia estar edificada a finals del s. IX quan es va restaurar la diòcesi de Vic després de la reconquesta portada a terme per Guifré el Pilós. Probablement es va començar a construir a partir de l'inici del s. VI. El nom de Santuari de la Verge de l'Ajuda és el nom que se li dóna actualment ja que el nom original era Sant Fructuós de Balenyà. L'edifici es va consagrar l'any 1083. Molts fets han ocorregut durant la història, com per exemple que els francesos destruïssin l'antiga imatge de la verge o el canvi de nom. Ha tingut noms tan diversos com Santa Maria de les Dones (s. XII) o Verge de la Bona Sort (s. XVII). El nom actual prové del segle XVIII, quan la població venia a demanar a la Verge protecció en cas d'una epidèmia de pesta. Actualment al santuari s'hi diu missa setmanalment i és freqüent trobar-hi de visita bastants feligresos ja que la verge és estimada per la majoria de balenyanencs.
altres

Visions personals

Per nosaltres, l'Ajuda és el lloc més simbòlic dels tres recorreguts, l'epicentre, i creiem que la parada fonamental. En definitiva, l'emblema d'un Balenyà mancat de símbols. Per poc temps que tingueu fixeu-vos-hi i gaudiu d'aquest bell monument.

anterior tornar següent

-